Τι να φάμε την Καθαρά Δευτέρα;
Η συγκεκριμένη Δευτέρα ονομάζεται Καθαρή γιατί είναι το σημείο έναρξης της Σαρακοστής, δηλαδή μιας 40ήμερης νηστείας για τους Χριστιανούς, οπότε «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.
Από την Καθαρά Δευτέρα και για σαράντα ημέρες το τραπέζι των Ελλήνων αλλάζει! Ο Έλληνας, ως γνωστός καλοφαγάς, ακόμη και σε περίοδο νηστείας θέλει το τραπέζι του πλούσιο και χορταστικό. Ας δούμε, λοιπόν, με τι μπορούμε να γεμίσουμε το τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα αλλά και σε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής.
Μια εξέχουσα θέση στο τραπέζι έχουν η λαγάνα & οι μεζέδες όπως τα ντολμαδάκια, τα όσπρια, και το τουρσί . Οι πίκλες, το πιπεράκι & το αγγουράκι είναι άριστος μεζές του ούζου. Επίσης, δεν μπορούν να λείψουν και οι σαλάτες όπως η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα & η παντζαροσαλάτα.
Για να τελειώσει γλυκά το τραπέζι έχει το επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό χαλβά σε όλες του τις εκδοχές.
Τα κούλουμα, όπως ονομάζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα του αετού, είναι μια καλή ευκαιρία μάζωξης της οικογένειας και των φίλων γύρω από το Σαρακοστιανό τραπέζι.
Καλή Σαρακοστή σε όλους!
Πηγή Εικόνας Άρθρου : www.womensonly.gr