Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με τυρί
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, να γυαλίσουν. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας, αν χρειάζεται, 1 - 2 κουταλιές νερό. Ρίχνουμε την κολοκύθα και άλλη 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μυρωδικό, τον τραχανά, το μείγμα αυγών-γάλακτος, τα τυριά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να πήξει. Η κολοκύθα που έχουμε σοτάρει δίνει μια μελωμένη υγρασία στην πίτα.
ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ
Κολοκύθα ελληνικη
Υλικά- 600 γρ. κολοκύθα
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 150 γρ. κεφαλοτύρι
- 200 γρ. φέτα μέτρια
- 3 αυγά
- 200 ml φρέσκο γάλα
- 2 - 3 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου
- 1/2 φλιτζ. ξινός τραχανάς
- αλάτι, πιπέρι