Ριζότο με παντζάρια και γιαούρτι

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα  παντζάρια. Τα αλατοπιπερώνουμε αμέσως, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε τα υλικά για 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη σπάτουλα. Ρίχνουμε το ζωμό και λίγο αλατοπίπερο ακόμα και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Αν δούμε ότι το υγρό μειώνεται, μπορούμε να προσθέσουμε 1 - 1½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό ζωμό επιπλέον. Θα πρέπει να έχουμε περίπου 1½ λίτρο ζωμού για το ριζότο. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Με μια κουτάλα της σούπας προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό παντζαριών που σιγοβράζει, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί ο ζωμός που ρίχνουμε, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ώστε το ριζότο να βράζει απαλά, για περίπου 20 - 25 λεπτά (συνολικά, από τη στιγμή που θα προσθέσουμε ζωμό). Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γιαούρτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το τυρί, ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως. ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ

Παντζάρι ελληνικό

Υλικά
  • 1 κιλό βολβοί παντζαριών, κατά προτίμηση βιολογικοί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1½ λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 500 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι, πιπέρι
tip-iconTIP Για ύψος δυσκολότερο οι. Μικρής χρόνου πελάτες τι τις.