Πίτα Κολοκύθας με Καρύδια Πεκάν

Προετοιμασία Ζύμης
  1. Ανοίγουμε την ζύμη προσεκτικά με έναν πλάστη. Την τοποθέτουμε σε ένα ειδικό σκεύος για τάρτες, το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρώς. H ζύμη μας, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε διάμετρο από το σκεύος, καθώς θα χρειαστεί να κρέμεται η έξτρα ζύμη έξω από τα χείλη του σκεύους. Ο λόγος είναι ότι όταν ψηθεί, η ζύμη θα αρχίσει να συρικνώνεται. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας ή ένα πιρούνι την έξτρα ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει στο σκεύος.
  2. Αφού έχουμε απλώσει και τοποθετήσει σωστά την ζύμη μας, τρυπάμε τόσο την βάση όσο και τα πλαινά με ένα πιρούνι, πολλές φορές. Την λαδώνουμε ελαφριά.
  3. Την καλύπτουμε εσωτερικά με λαδόκολλα και την γεμίζουμε είτε με τα ειδικά βαρίδια είτε με φασόλια. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά. Την βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά την λαδόκολλα με τα φασόλια ή τα βαρίδια. Την ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά περίπου, έτσι ώστε να ροδίσει. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Προετοιμασία Γέμισης 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά και τη βανίλια να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, το κορφλάουρ και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  2. Φτιάχνουμε την επικάλυψη με τα πέκαν: Ανακατεύουμε τα σιρόπι καραμέλας, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά, το βούτυρο (χλιαρό), τη βανιλίνη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε ένα μπολ και στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα πεκάν και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Συναρμολόγιση συνταγής 
  1. Απλώνουμε το μείγμα της κολοκύθας ομοιόμορφα μέσα στην ψημένη κρούστα και ρίχνουμε από πάνω προσεκτικά με το κουτάλι το μείγμα πέκαν. Κουνάμε λίγο τη φόρμα να ισιώσει το μείγμα και ψήνουμε την πίτα μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφί κρούστα και να φουσκώσει, γύρω στα 35 λεπτά –το κέντρο θα είναι λίγο νερουλό αλλά όταν κρυώσει να πήξει.
  2. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν σερβίρουμε.
ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ

Κολοκύθα στον Ατμό

Υλικά Για τη γέμιση κολοκύθας 
  • 3/4 φλ. κολοκύθα Ελληνική στον Ατμό "Αγρόκηπος Χαλβατζή", περασμένη στο μπλέντερ για να γίνει πουρές.
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 κ.σ. κορνφλάουρ
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • 1 μικρή πρέζα τριμμένη κανέλα
  • 1 μικρή πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη με τα πέκαν 
  • 1 1/3 φλ. φιστίκια πέκαν
  • ν ¾ φλ. έτοιμο σιρόπι καραμέλας
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 δόσεις βανιλίνη
  • 1 γερή πρέζα ξύσμα λεμονιού
  • 1 ½ κ.γ. χυμός λεμονιού
tip-iconTIP Για να φτιάξετε το μείγμα μπαχαρικών για την κολοκυθόπιτα θα κάνετε την εξής μίξη
  • 1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
  • 2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • ½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
  • ½ κ.γ.τριμμένο γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. τριμμένο mace
  • ½ κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Τα ανακατεύουμε και τα φυλάμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς.