Πιροσκί με κολοκύθα και κοπανιστή Τήνου από το PanDora’s Kitchen

Εκτέλεση
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά, τους κρόκους και την ζάχαρη για 8 λεπτά στο mixer με το γάντζο του ψωμιού.
  • Έπειτα ρίχνουμε το γάλα όπου έχουμε διαλύσει την μαγιά, την πάπρικα και το αλεύρι (σε 3 δόσεις) και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Όταν η ζύμη γίνει λεία, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν διπλασιάσει τον όγκο της, την βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη να ξεκουραστεί για 12 ώρες. Αφού την βγάλουμε από το ψυγείο την χωρίζουμε σε 22 ίσα μέρη και ανοίγουμε φυλλαράκια ζύμης.
  • Τα γεμίζουμε με την γέμιση που έχουμε φτιάξει αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Μπορείτε να δώσετε στα πιροσκί διάφορα σχήματα και να τα κλείσετε όπως θέλετε εσείς (μπαλίτσες, μισοφέγγαρα, πουγκάκια).
  • Αφού βάλετε στο κέντρο της φύλλου ζύμης, μια κουταλιά γέμισης, το κλείνετε σε μπαλάκι διπλώνοντας την ζύμη από κάτω.
  • Όταν ετοιμάσετε όλα τα μπαλάκια, βάζετε στο κέντρο ένα κόκκο πιπεριού και με ένα σπάγκο τυλίγω το μπαλάκι δημιουργώντας τις εγκοπές της κολοκύθας.
  • Αλείφουμε με κρόκο αυγού (προαιρετικά) και αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
  • Αφού διπλασιάσουν τον όγκο τους, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο κόβουμε τον σπάγκο που τα είχαμε τυλίξει. Τα πιροσκί με κίτρινη κολοκύθα και κοπανιστή Τήνου είναι έτοιμα να κλέψουν τις εντυπώσεις!
  ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ

Κολοκύθα στον Ατμό

Υλικά Υλικά για την ζύμη πιροσκί:
  • 150gr φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (προαιρετικά)
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 8gr ξηρή μαγιά
  • 110ml εβαπορέ γάλα χλιαρό
  • 480gr αλεύρι για τσουρέκι
Υλικά για την γέμιση:
  • 400gr τριμμένη κολοκύθα στον ατμό από τον Αγρόκηπο Χαλβατζή
  • 200gr φέτα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανιστή Τήνου
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
  • Αλατοπίπερο
tip-iconTIP Το πιροσκί είναι ένα είδος ρώσικου αρτοπαρασκευάσματος που την συνταγή έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι. Το ζυμάρι είναι βουτυρένιο, σαν αφράτο κουρού, και η γέμιση μπορεί να είναι με κιμά, τυριά ή λαχανικά. Το παραδοσιακό Ρώσικο πιροσκί είναι γεμιστό με πουρέ πατάτας και κρεμμύδι ή με καλά καβουρδισμένο κιμά με μπαχαρικά. Τελευταία, συναντάμε και την γλυκιά εκδοχή του γεμισμένο με φρούτα, μαρμελάδα ή σοκολάτα και σερβίρεται πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.