ΗΚΗ
Εταιρική ενημέρωση αλλαγής επωνυμίας
Ιούνιος 15, 2018
GEM_corn
Μια σύντομη ιστορία του καλαμποκιού
Ιούνιος 30, 2018

Η διατροφική αξία του καλαμποκιού

Corn-on-the-cob

Η διατροφική αξία του καλαμποκιού

Το καλαμπόκι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καρπούς παγκοσμίως. Έχει δώσει πολλές λιχουδιές στην διατροφή μας. Tο πολύ υγιεινό ψητό ή βραστό καλαμπόκι, τα ποπ-κορν με διάφορες γεύσεις οι περίφημες μεξικάνικες τορτίγιες και τα τάκος είναι μόνο μερικά από αυτά. Διατροφικά το καλαμπόκι είναι εξίσου πολύτιμο καθώς είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Το χρυσαφένιο καλαμπόκι είναι εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, συγκεκριμένα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που βρίσκονται επίσης στην πορτοκαλί κολοκύθα και τα καρότα.
Τα καροτενοειδή είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και την προστασία των ματιών και του δέρματος κατά του οξειδωτικού στρες.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Όπως όλα τα λαχανικά, έτσι και το καλαμπόκι παρέχει στον οργανισμό μας μεγάλη ποσότητα ινών, με μία κούπα σπόρων καλαμποκιού να δίνει περίπου 4,5 γραμμάρια ινών. Έχει υψηλό ποσοστό αδιάλυτων/διαλυτών ινών, το οποίο μόνο ευεργετικό μπορεί να είναι για το πεπτικό μας σύστημα.
Οι αδιάλυτες ίνες είναι εκείνες που κινούνται στο πεπτικό μας σύστημα χωρίς να απορροφούνται και να μεταβολίζονται, κάτι που μας βοηθάει να πάμε στο μπάνιο (!). Οι διαλυτές ίνες, μεταβολίζονται στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου και υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του.

Ενέργεια

Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, ένα είδος πολύπλοκου υδατάνθρακα που απελευθερώνει ενέργεια σταδιακά. Σε αντίθεση με τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι μας μας φουσκώνουν αλλά δεν μας γεμίζουν για πολύ, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και ίνες είναι ευεργετικά για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επειδή οι ίνες επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνεται η γλυκόζη (ζάχαρη) στο αίμα.

Το καλαμπόκι εκτός από ίνες περιέχει και υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών σαν λαχανικό, περίπου 5-6 γραμμάρια ανά κούκλα καλαμποκιού. Οι ίνες και οι πρωτεΐνες μαζί μας χορταίνουν περισσότερο από τους υδατάνθρακες μόνο και μόνο επειδή σταθεροποιούν τη διέλευση των τροφίμων μέσω του πεπτικού μας συστήματος και εξομαλύνουν μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Εκ φύσεως χωρίς γλουτένη

Αν και το καλαμπόκι συγκαταλέγεται στην ίδια ομάδα με καρπούς σιτηρών, δεν είναι όμως σιτηρό και δεν περιέχει γλουτένη. Η κατανάλωση γλουτένης συνδέεται με πολλά διαφορετικά αρνητικά συμπτώματα, όπως πεπτικά προβλήματα, φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα, κόπωση και δερματικά προβλήματα. Επειδή η γλουτένη είναι προβληματική για πολλούς ανθρώπους – ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν κοιλιοκάκη ή επιβεβαιωμένη αλλεργία σε γλουτένη – το αλεύρι καλαμποκιού είναι καλό υποκατάστατο για το σιτάρι ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

 

 

kalapmoki-main

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]
Ιανουάριος 20, 2021
1200x480-Blog-Food-Trend

Τα Food Trends της νέας χρονιάς

Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αποφασίζονται οι νέες διατροφικές τάσεις, συναρτήσει πάντα των αναγκών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το […]
Ιανουάριος 18, 2021
AGROKIPOS 1200x480-Blog-VRAVEIO

Με 2 χρυσά αστέρια το Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το International Taste Institute των Βρυξελών

Μία νέα διάκριση προστίθεται στη Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ H Χαλβατζής ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την βράβευση με 2 Αστέρια του προϊόντος Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (International Taste Institute) των Βρυξελλών. Η πολύχρονη συντονισμένη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *