Η διατροφική αξία του καλαμποκιού
Η διατροφική αξία του καλαμποκιού
Το καλαμπόκι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καρπούς παγκοσμίως. Έχει δώσει πολλές λιχουδιές στην διατροφή μας. Tο πολύ υγιεινό ψητό ή βραστό καλαμπόκι, τα ποπ-κορν με διάφορες γεύσεις οι περίφημες μεξικάνικες τορτίγιες και τα τάκος είναι μόνο μερικά από αυτά. Διατροφικά το καλαμπόκι είναι εξίσου πολύτιμο καθώς είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Το χρυσαφένιο καλαμπόκι είναι εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, συγκεκριμένα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που βρίσκονται επίσης στην πορτοκαλί κολοκύθα και τα καρότα. Τα καροτενοειδή είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και την προστασία των ματιών και του δέρματος κατά του οξειδωτικού στρες. Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες Όπως όλα τα λαχανικά, έτσι και το καλαμπόκι παρέχει στον οργανισμό μας μεγάλη ποσότητα ινών, με μία κούπα σπόρων καλαμποκιού να δίνει περίπου 4,5 γραμμάρια ινών. Έχει υψηλό ποσοστό αδιάλυτων/διαλυτών ινών, το οποίο μόνο ευεργετικό μπορεί να είναι για το πεπτικό μας σύστημα. Οι αδιάλυτες ίνες είναι εκείνες που κινούνται στο πεπτικό μας σύστημα χωρίς να απορροφούνται και να μεταβολίζονται, κάτι που μας βοηθάει να πάμε στο μπάνιο (!). Οι διαλυτές ίνες, μεταβολίζονται στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου και υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του. Ενέργεια Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, ένα είδος πολύπλοκου υδατάνθρακα που απελευθερώνει ενέργεια σταδιακά. Σε αντίθεση με τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι μας μας φουσκώνουν αλλά δεν μας γεμίζουν για πολύ, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και ίνες είναι ευεργετικά για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επειδή οι ίνες επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνεται η γλυκόζη (ζάχαρη) στο αίμα. Το καλαμπόκι εκτός από ίνες περιέχει και υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών σαν λαχανικό, περίπου 5-6 γραμμάρια ανά κούκλα καλαμποκιού. Οι ίνες και οι πρωτεΐνες μαζί μας χορταίνουν περισσότερο από τους υδατάνθρακες μόνο και μόνο επειδή σταθεροποιούν τη διέλευση των τροφίμων μέσω του πεπτικού μας συστήματος και εξομαλύνουν μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Εκ φύσεως χωρίς γλουτένη Αν και το καλαμπόκι συγκαταλέγεται στην ίδια ομάδα με καρπούς σιτηρών, δεν είναι όμως σιτηρό και δεν περιέχει γλουτένη. Η κατανάλωση γλουτένης συνδέεται με πολλά διαφορετικά αρνητικά συμπτώματα, όπως πεπτικά προβλήματα, φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα, κόπωση και δερματικά προβλήματα. Επειδή η γλουτένη είναι προβληματική για πολλούς ανθρώπους - ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν κοιλιοκάκη ή επιβεβαιωμένη αλλεργία σε γλουτένη - το αλεύρι καλαμποκιού είναι καλό υποκατάστατο για το σιτάρι ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.