Νέα δεδομένα για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων
Δεκέμβριος 4, 2016
Καρότο: ένα «θαυματουργό φάρμακο» της φύσης
Δεκέμβριος 4, 2016

10+2 οδηγίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων που αυτή την περίοδο ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του πολίτη-καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, στη Δημοτική Αγορά του Πειραιά, στα τελωνεία του Πειραιά, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

  1. Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
  2. Τα ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
  3. Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα της χώρας προέλευσης. Όταν σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν την ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του ελληνικού σφαγείου και το όνομα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.
  4. Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες και σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν σφραγίδες σήμανσης χρώματος καφέ στις οποίες αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
  5. Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5 C και τα κατεψυγμένα σε -18 C.
  6. Η έκθεση των σφάγιων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του καταστήματος πώλησης.
  7. Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
  8. Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
  9. Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων.
  10. Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
  11. Τα σφάγια γαλοπούλας να είναι πλήρως αποπτιλωμένα και απεντερωμένα, να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
  12. Τα άγρια θηράματα να φέρουν σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας (τουρκουάζ – καφέ) ανάλογα με την προέλευση και για τα εκτρεφόμενα θηράματα μία επιπλέον ορθογώνια σφραγίδα, όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής» με τον κωδικό της εγκατάστασης από όπου προέρχονται.

Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Μάρτιος 3, 2022
vacancy-hiring-Twitter

Αναζήτηση Προϊσταμένου Τμήματος Εξυπηρέτησης Β. Ελλάδος

Περιγραφή & Σκοπός Θέσης Συντονισμός και οργάνωση της ομάδας εξυπηρέτησης πελατών για την έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση και παρακολούθηση των παραγγελιών – από την λήψη της παραγγελίας έως και την παράδοση στον πελάτη- καθώς και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών […]
Ιανουάριος 17, 2022
HALVATZIS_Mixed_Salads_SocMed-08

Νέες Σαλάτες στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή»

 Κάνουμε το επόμενο βήμα. Συνεπής με την αποστολή και το όραμά μας. Να φέρουμε την καινοτομία στην υγιεινή διατροφή και να την κάνουμε εύκολα προσβάσιμη στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Μετά από τις επενδύσεις μας σε κτηριακές εγκαταστάσεις, σε R&D, σε […]
Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *