bio
Τι είναι βιολογική καλλιέργεια και βιολογικά προϊόντα.
Μάρτιος 19, 2018
Λουκουμαδάκια Μπακαλιάρου με Σκορδαλιά!
Το έθιμο του μπακαλιάρου
Μάρτιος 24, 2018

4 σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση παντζαριού!

pantzariablog

Τα αγαπάμε για τη γλυκιά και γήινη γεύση τους, ωστόσο τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά για την υγεία μας. Διαβάστε τους (τουλάχιστον) 4 καλούς λόγους που έχετε για να τα τρώτε συχνά.

Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρώδη, τα οποία μετατρέπει το σώμα σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα συστατικό που χαλαρώνει και διαστέλλει τις φλέβες διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Hypertension βρήκε πως οι άνθρωποι που ήπιαν χυμό παντζαριού είχαν κατά μία μονάδα (10 mmHg) χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη ταχύτητα σχηματισμού θρόμβων στο αίμα τρεις ώρες μετά συγκριτικά με εκείνους που ήπιαν νερό.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε ένα φυτικό αλκαλοειδές, τη βεταΐνη, καθώς και σε φολικό οξύ, τα οποία συνδυαστικά μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Γιατί μας αρέσει αυτό; Επειδή τα υψηλά της επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο φθοράς στις αρτηρίες και καρδιοπάθειας.

pant-slider
Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί καλύτερα
Το μονοξείδιο του αζώτου διαστέλλει τις φλέβες και βελτιώνει τη ροή του αίματος όχι μόνο προς την καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο, κατάσταση που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνουμε καθώς έρευνες επισημαίνουν πως με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει μονοξείδιο του αζώτου όπως και η δράση των εγκεφαλικών νευρώνων.

Σε μικρή μελέτη του 2010, 14 άντρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 74 χρόνια που ακολούθησαν για δύο ημέρες διατροφή πλούσια σε μονοξείδιο του αζώτου, είχαν βελτιωμένη ροή αίματος στον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου τους. Η περιοχή αυτή σχετίζεται με τις λειτουργικές δεξιότητες όπως η συγκέντρωση, η οργάνωση και η προσοχή στις λεπτομέρειες.

Διευκολύνεται το έργο το συκωτιού σας
Το συκώτι αναλαμβάνει το απαιτητικό έργο του καθαρισμού του αίματος και της αποτοξίνωσης του σώματος. Μία μερίδα παντζάρια την ημέρα μπορεί να διευκολύνει το έργο του. Έρευνα δείχνει πως η βεταΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα παντζάρια (όπως και στο σπανάκι και το κινόα) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι. Επιπλέον, έρευνα σε ανθρώπους με διαβήτη δείχνει πως η βεταΐνη βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού και μειώνει το μέγεθός του ενώ ελαττώνει ελαφρά τη χοληστερόλη.

Αναδημοσίευση άρθρου από : www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]
Ιανουάριος 20, 2021
1200x480-Blog-Food-Trend

Τα Food Trends της νέας χρονιάς

Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αποφασίζονται οι νέες διατροφικές τάσεις, συναρτήσει πάντα των αναγκών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το […]
Ιανουάριος 18, 2021
AGROKIPOS 1200x480-Blog-VRAVEIO

Με 2 χρυσά αστέρια το Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το International Taste Institute των Βρυξελών

Μία νέα διάκριση προστίθεται στη Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ H Χαλβατζής ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την βράβευση με 2 Αστέρια του προϊόντος Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (International Taste Institute) των Βρυξελλών. Η πολύχρονη συντονισμένη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *