Καλοκαιρινά φρούτα και η προστασία του οργανισμού μας.

Τους μήνες του καλοκαιριού το σώμα και το δέρμα μας χρειάζονται παραπάνω φροντίδα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Εκτός από τα αντηλιακά προϊόντα, τα καπέλα και το νερό (το λιγότερο 3 λίτρα/ημέρα) υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην πρόσληψη και προστασία ενάντια σε βλάβες των κυττάρων, την πρόωρη γήρανση , ακόμα και τον καρκίνο του δέρματος   Συγκερκιμένα:   Φρούτα : Στα πιο ωφέλημα συγκαταλέγονται τα: βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, παπάγια, καρπούζι,  φράουλα, ροδάκινα, κεράσια και πεπόνι και συγκεκριμένα το πεπόνι cantaloupe. Η συγκεκριμένη ποικιλία πεπονιών αποτελεί εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, περιέχοντας περίπου 10 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη, 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C και 1/3 περισσότερο κάλιο από τα κοινά πεπόνια. Η βήτα-καροτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των ιστών του δέρματος. Επίσης τα παραπάνω φρούτα είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και από τα εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο. Ακόμα, οι φράουλες οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αυτό συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και στη γρηγορότερη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.   Η περιεκτικότητα των φρούτων σε νερό Τα φρούτα, εκτός από θρεπτικά συστατικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που ο οργανισμός το έχει ιδιαίτερη ανάγκη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προλαμβάνοντας ζαλάδες, πονοκεφάλους, ξηροστομία, κράμπες, αδυναμία. Πολλοί από εμάς δεν υπολογίζουμε στην καθημερινή πρόσληψη υγρών και τα φρούτα θεωρώντας τα μηδαμινή πηγή ύδατος. Κι, όμως:
Φρούτο % Νερό
Καρπούζι 91,5 %
Βερίκοκο 86,4 %
Πεπόνι 91,8 %
Κεράσια 82,2 %
Ροδάκινο 88,9 %
Φράουλες 90,9 %
2     Πηγές: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/13909-kalokairi-exete-oreksi-gia-parapano-froyta https://www.likewoman.gr/lw-well-being/lw-diatrofi/10-idanikes-trofes-gia-prostasia-to-kalokairi.html