2
5 έξυπνα μαγειρικά Tips για την κουζίνα σας!
Μάιος 28, 2019
2
Καλοκαιρινά φρούτα και η προστασία του οργανισμού μας.
Ιούνιος 18, 2019

Το Smoothie παντζαριού και οι ευεργετικές επιδράσεις του.

2

 

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του χυμού παντζαριού

 

Είστε αθλητής και θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας; Πριν σκεφτείτε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, στραφείτε στα παντζάρια. Νέα μελέτη δείχνει ότι ο χυμός του παντζαριού βοηθάει τους αθλητές να βελτιώσουν τον χρόνο τους κατά αρκετά δευτερόλεπτα , γεγονός το οποίο μπορεί να αποβεί καθοριστικό σε έναν αγώνα.

Επιπλέον, εκτός από τους επαγγελματίες αθλητές ο χυμός του παντζαριού  θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους στην καθημερινότητα τους χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει το παντζάρι .Χάρη σε αυτά γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση του οξυγόνου από τον οργανισμό και έτσι οι μυς αιματώνονται καλύτερα.

 

Θαυματουργά νιτρικά άλατα

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το «μυστικό» του χυμού του παντζαριού έγκειται στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε νιτρικά άλατα. Οι χημικές αυτές ουσίες οδηγούν σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιταχύνουν τη ροή οξυγόνου προς τους μυς, την καρδιά και τον εγκέφαλο και τους επιτρέπουν να εκμεταλλευθούν καλύτερα το οξυγόνο που «αντλείται» από τον οργανισμό με την εισπνοή.

Στην τελευταία μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική σελίδα «Medicine & Science in Sports & Exercise», οι βρετανοί επιστήμονες ζήτησαν από εννέα αθλητές της ποδηλασίας να διαγωνιστούν σε δοκιμαστικές διαδρομές των 2,5 και των 10 μιλίων (3,21 και 16,09 χλμ. αντίστοιχα).

Οι διαδρομές επαναλήφθηκαν σε δυο διαφορετικές ημέρες. Την πρώτη φορά οι ποδηλάτες ήπιαν πριν ξεκινήσουν περίπου μισό λίτρο χυμό παντζαριού ενώ τη δεύτερη φορά ήπιαν ίση ποσότητα χυμού από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν ήπιαν τον «πλήρη» χυμό οι χρόνοι τους ήταν καλύτεροι κατά 11 δευτερόλεπτα στην πιο σύντομη διαδρομή και κατά 45 δευτερόλεπτα στη μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις που έκαναν οι ερευνητές στους ποδηλάτες έδειξαν ότι τα νιτρικά άλατα αύξησαν την αποδοτικότητα των μυών τους και βελτίωσαν τη λειτουργία της καρδιάς τους.

 

 

Ποιος πρέπει να πίνει χυμό παντζαριού και γιατί;

 

‘Όλοι πρέπει να πίνουν χυμό παντζαριού αν θέλουν να έχουν καλές σωματικές επιδόσεις και αιματική κυκλοφορία. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μελετήσουν ποιες ομάδες ανθρώπων επωφελούνται περισσότερο από το χυμό και τα νιτρικά άλατα. Ο Δρ Μίλλερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έχουν ήδη αποδείξει μέσω μαγνητική τομογραφίας ότι ο χυμός βελτιώνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο των υγιών ηλικιωμένων.

«Οι υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να περιμένουν συγκλονιστικά οφέλη αν προσθέσουν λίγο χυμό παντζαριού στη διατροφή τους, αλλά γενικά τα τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά άλατα είναι υγιεινά και συντελούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της αρτηριακής πίεσης σε βασικούς σκελετικούς μυς, ειδικά όσο μεγαλώνουμε», εξηγεί ο Δρ Μίλλερ.

Η Δρ Νόλαν από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ακόμη και ένα φλιτζάνι χυμός παντζαριού έχει σημαντική επίδραση και μπορεί να είναι η εναλλακτική θεραπεία στα αντιϋπερτασικά φάρμακα για ορισμένους ανθρώπους, ενώ οκτώ γραμμάρια την ημέρα μπορούν να προλάβουν την δυσκοιλιότητα.

«Η αύξηση της ροής του αίματος στους μυς είναι καλή για τους αθλητές αλλά και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν την μυική τους κατάσταση και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και σωματικής εξασθένησης λόγω μυικής αδυναμίας», εξηγεί ο Δρ Μίλλερ.

Πήγη: https://www.tovima.gr/2011/07/04/science/xymos-pantzarioy-gia-soyper-epidoseis/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]
Ιανουάριος 20, 2021
1200x480-Blog-Food-Trend

Τα Food Trends της νέας χρονιάς

Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αποφασίζονται οι νέες διατροφικές τάσεις, συναρτήσει πάντα των αναγκών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το […]
Ιανουάριος 18, 2021
AGROKIPOS 1200x480-Blog-VRAVEIO

Με 2 χρυσά αστέρια το Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το International Taste Institute των Βρυξελών

Μία νέα διάκριση προστίθεται στη Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ H Χαλβατζής ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την βράβευση με 2 Αστέρια του προϊόντος Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (International Taste Institute) των Βρυξελλών. Η πολύχρονη συντονισμένη […]

Comments are closed.