Τα καλοκαιρινά φρούτα στην διατροφή μας
Τα φρούτα αποτελούν ίσως το καλύτερο σνακ του καλοκαιριού. Η μεγάλη θρεπτική τους αξία, οι λιγοστές τους θερμίδες και η πολύτιμη συνεισφορά τους στην υγεία μας, τους δίνει το πλεονέκτημα να μπορούν να καταναλώνονται όλο τον χρόνο. Τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό, κάτι που τα καθιστά φτωχά σε θερμίδες. Από την άλλη μεριά όμως παρέχουν άφθονες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα, στην καθημερινή διατροφή. Μία δροσιστική φέτα καρπούζι ή πεπόνι ή ένα αρωματικό ροδάκινο προσφέρει, εκτός από τη δροσιά του και πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Το καλοκαίρι υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία φρούτων που μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Από κεράσια και φράουλες μέχρι καρπούζι πεπόνι, σύκα και σταφύλια. Τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό, κάτι που τα καθιστά φτωχά σε θερμίδες. Από την άλλη μεριά όμως παρέχουν άφθονες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα, στην καθημερινή διατροφή.
Ανανάς
Ένα φλιτζάνι φρέσκου ανανά περιέχει 70 mg βιταμίνης C και 95 mg βιταμίνης Α . Δηλαδή σας προμηθεύει με όλες της βιταμίνης C που χρειάζεστε κάθε μέρα και περίπου το 1 /5 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Α. Οι ενώσεις αυτές προστατεύουν τα υγιή κύτταρα. Ένα φλιτζάνι γεμάτο ανανά αποτελεί ένα δροσιστικό και υγιεινό σνακ με 80 θερμίδες, ωστόσο περιέχει 15 γραμμάρια ζάχαρης ένα υψηλό ποσοστό για τους διαβητικούς. Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη , ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στη χώνεψη των. Η βρομελίνη βρίσκεται μόνο στο φρέσκο ανανά και είναι καλό να τον τρώτε μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
Κεράσια
Τα κεράσια αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Eίναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη C καθώς και σε ασβέστιο και φωσφόρο. Επιπλέον περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ενα φλιτζάνι κεράσια (περίπου 20 κεράσια) (140 γρ.) αποδίδει 90 θερμίδες (KCal). Η καλύτερη εποχή για τα κεράσια είναι από Μάϊο έως και τον Ιούλιο.
Ροδάκινα
Τα ροδάκινα όταν καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αποτελούν σημαντική πηγή διαιτητικών ινών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη A, ενώ περιέχουν και βιταμίνη C. Εκτός από τα ροδάκινα, υπάρχουν και οι γερμάδες καθώς και τα νεκταρίνια. Ενα μέτριο ροδάκινο (περίπου 140γρ) αποδίδει περίπου 70 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για τα ροδάκινα είναι Ιούνιος-Αύγουστο.
Φράουλες
Οι φράουλες αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Επιπλέον αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος. Οι φράουλες περιέχουν επίσης μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Τα 100 γραμμάρια φράουλες (περίπου 10 μέτριες φράουλες) δεν ξεπερνούν τις 30 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για τις φράουλες είναι ο Μάϊος και ο Ιούνιος.
Καρπούζι
Ισως το πιο αντιπροσωπευτικό φρούτο για το Ελληνικό καλοκαίρι. Το καρπούζι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Είναι πλούσιο σε κάλιο. Παρά την πολύ γλυκιά του γεύση το καρπούζι αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες, καθώς περιέχει 95% νερό. Τα 100 γραμμάρια καρπούζι δεν ξεπερνούν τις 30 θερμίδες. Μία φέτα καρπούζι αποδίδει περίπου 100 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για το καρπούζι είναι Ιούλιος-Σεπτέμβριο.
Πεπόνι
Το πεπόνι είναι άφθονο σε βιταμίνες Α και C ενώ και αυτό, όπως και το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, το καθιστά και αυτό φτωχό σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια πεπόνι δεν ξεπερνούν τις 40 θερμίδες, ενώ 1/2 μικρό πεπόνι αποδίδει λιγότερο από 100 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για το πεπόνι είναι Ιούνιος-Σεπτέμβριο.
Συμπερασματικά, τα φρούτα αποτελούν ιδανική τροφή για τον άνθρωπο. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού συνίσταται περισσότερο η κατανάλωση των φρούτων λόγω της μεγαλύτερης ανάγκης του οργανισμού για ενυδάτωση, αλλά και της μεγαλύτερης ποικιλίας καρπών. Καλό θα είναι να πλένονται πάντα με άφθονο νερό πριν καταναλωθούν ώστε να απομακρύνονται οι επικίνδυνοι ρύποι. Θυμηθείτε να καταναλώνετε τουλάχιστον 3-4 μερίδες φρούτων την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τον οργανισμό σας να αποκτήσει υγεία, ομορφιά και μακροζωία.