Ποιά λαχανικά αποτελούν «θησαυρό» για την τόνωση του ανοσοποιητικού

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δυνατό ανοσοποιητικό ξεκινά από το τραπέζι. Ένα υγιές έντερο είναι το κλειδί της καταπολέμησης κατά των πραγμάτων που θέλουν να βλάψουν το ανοσοποιτικό μας σύστημα. Οι ενήλικες πρέπει να τρώνε καθημερινά 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Κάθε μερίδα ισοδυναμεί με το μέγεθος ενός φρούτου. Είναι καλύτερο να αρχίσετε να τρώτε τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε μέρα, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και πρωτεΐνες. Αυτό θα βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παντζάρια καθαρίζουν το αίμα Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο και παράγουν λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και να βελτιώσουν την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Τέλος, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος.   Καλαμπόκι βελτιώνει την αρτηριακή πίεση Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι φτάνει περίπου τα 70mg καλίου και όπως ξέρουμε, το κάλιο βοηθά στην ισορροπία καλίου/νατρίου στον οργανισμό, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση (η συνιστώμενη ημερήσια δόση καλίου φτάνει τα 4700mg την ημέρα). Σε αυτό θα βοηθούσε, βέβαια, να ελαχιστοποιείτε το αλάτι που χρησιμοποιείτε για να απολαύσετε το καλαμπόκι σας, έτσι ώστε να μη διαταράσσετε την ισορροπία νατρίου-καλίου.  Επίσης ανάμεσα στα υπόλοιπα ωφέλιμα συστατικά του συναντάμε και το σίδηρο, ο οποίος στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού ανέρχεται στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, δρώντας κατά της σιδηροπενικής αναιμίας. Ακόμη, στην ίδια ποσότητα χαρίζουμε στον οργανισμό μας μαγνήσιο που βοηθάει στην ενέργεια και στην υγεία των οστών και βιταμίνη Β6 που επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κολοκύθα Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.                              Η κατανάλωση κολοκύθας μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και κάνει τα τραύματα να επουλώνονται ταχύτερα μέσω της συνεισφοράς της  στην σύνθεση του κολλαγόνου.             ενώ είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου. Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.