Corn-on-the-cob
Η διατροφική αξία του καλαμποκιού
Ιούνιος 29, 2018
IMG_2327
Νέα Σοδειά Καλαμπόκι στον Ατμό Αγρόκηπος Χαλβατζή
Ιούλιος 9, 2018

Μια σύντομη ιστορία του καλαμποκιού

GEM_corn

Μια σύντομη ιστορία του καλαμποκιού

Το καλαμπόκι ήταν άγνωστο στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Το σιτηρό αυτό έχει σαν πατρίδα του το Νότιο Μεξικό, πρώτο καλλιεργήθηκε πριν από περίπου 8,000 χρόνια και η μορφή του ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.
Ο πρόδρομος του καλαμποκιού ήταν ένα άγριο χόρτο της οικογένειας μαιζ, με την ονομασία τεοσίντε (teosinte). Το φυτό αυτό ήταν ένα πεπλατυσμένο στάχυ, προστατευμένο από σκληρό περίβλημα με κοντά κοτσάνια και οι πυρήνες του δεν είχαν την ομοιομορφία του μοντέρνου καλαμποκιού. Εξημερώθηκε και μεταλλάχθηκε πολύ για να φτάσει στην σημερινή του μορφή.
Ήδη από το 700 πΧ το καλαμπόκι είχε γίνει καθημερινό διατροφικό αγαθό για τους γηγενείς πληθυσμούς της Μέσης και Βόρειας Αμερικής. Η επιλογή των καρπών για την επόμενη σπορά, πιθανότητα έγινε με τυχαίο τρόπο, ανάλογα με την γεύση του καρπού ή το πόσο εύκολο ήταν στο άλεσμα. Μια πρώιμη μορφή εξελικτικής γεωργίας που έδωσε σιγά σιγά κούκλες καλαμποκιού με μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερες σειρές από σπόρους.
Το χρυσόξανθο καλαμπόκι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, εισήχθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς εξερευνητές της Αμερικής, τον Κολόμβο ή τον Κορτέζ τον 16ο αιώνα μΧ. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού διαδόθηκε πρώτα στην Ισπανία και έπειτα στην Ιταλία. Στην Ελλάδα πέρασε από την βόρεια Αφρική, για αυτό είναι πολύ γνωστό σε εμάς και ως αραβόσιτος.
Το καλαμπόκι είναι από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα. Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου καλαμποκιού στους μικροπωλητές του δρόμου φέρνει πάντα στο νου αγαπημένες καλοκαιρινές αναμνήσεις για μικρούς και μεγάλους. Το καλαμπόκι, το τιμάμε εξίσου και στην κουζίνα μας καθώς πρόκειται για μία από τις πιο εύκολες πρώτες ύλες για γρήγορο μαγείρεμα. Μαγειρεύεται όλο το χρόνο, τόσο βραστό όσο και ψητό και έχει μεγάλη διατροφική αξία.
Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή με καλαμπόκι;

Πηγές

https://www.britannica.com/plant/corn-plant
https://blog.nationalgeographic.org/2009/03/23/corn-domesticated-from-mexican-wild-grass-8700-years-ago/
http://learn.genetics.utah.edu/content/selection/corn/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]
Ιανουάριος 20, 2021
1200x480-Blog-Food-Trend

Τα Food Trends της νέας χρονιάς

Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αποφασίζονται οι νέες διατροφικές τάσεις, συναρτήσει πάντα των αναγκών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το […]
Ιανουάριος 18, 2021
AGROKIPOS 1200x480-Blog-VRAVEIO

Με 2 χρυσά αστέρια το Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το International Taste Institute των Βρυξελών

Μία νέα διάκριση προστίθεται στη Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ H Χαλβατζής ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την βράβευση με 2 Αστέρια του προϊόντος Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (International Taste Institute) των Βρυξελλών. Η πολύχρονη συντονισμένη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *