Corn-on-the-cob
Η διατροφική αξία του καλαμποκιού
Ιούνιος 29, 2018
IMG_2327
Νέα Σοδειά Καλαμπόκι στον Ατμό Αγρόκηπος Χαλβατζή
Ιούλιος 9, 2018

Μια σύντομη ιστορία του καλαμποκιού

GEM_corn

Μια σύντομη ιστορία του καλαμποκιού

Το καλαμπόκι ήταν άγνωστο στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Το σιτηρό αυτό έχει σαν πατρίδα του το Νότιο Μεξικό, πρώτο καλλιεργήθηκε πριν από περίπου 8,000 χρόνια και η μορφή του ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.
Ο πρόδρομος του καλαμποκιού ήταν ένα άγριο χόρτο της οικογένειας μαιζ, με την ονομασία τεοσίντε (teosinte). Το φυτό αυτό ήταν ένα πεπλατυσμένο στάχυ, προστατευμένο από σκληρό περίβλημα με κοντά κοτσάνια και οι πυρήνες του δεν είχαν την ομοιομορφία του μοντέρνου καλαμποκιού. Εξημερώθηκε και μεταλλάχθηκε πολύ για να φτάσει στην σημερινή του μορφή.
Ήδη από το 700 πΧ το καλαμπόκι είχε γίνει καθημερινό διατροφικό αγαθό για τους γηγενείς πληθυσμούς της Μέσης και Βόρειας Αμερικής. Η επιλογή των καρπών για την επόμενη σπορά, πιθανότητα έγινε με τυχαίο τρόπο, ανάλογα με την γεύση του καρπού ή το πόσο εύκολο ήταν στο άλεσμα. Μια πρώιμη μορφή εξελικτικής γεωργίας που έδωσε σιγά σιγά κούκλες καλαμποκιού με μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερες σειρές από σπόρους.
Το χρυσόξανθο καλαμπόκι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, εισήχθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς εξερευνητές της Αμερικής, τον Κολόμβο ή τον Κορτέζ τον 16ο αιώνα μΧ. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού διαδόθηκε πρώτα στην Ισπανία και έπειτα στην Ιταλία. Στην Ελλάδα πέρασε από την βόρεια Αφρική, για αυτό είναι πολύ γνωστό σε εμάς και ως αραβόσιτος.
Το καλαμπόκι είναι από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα. Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου καλαμποκιού στους μικροπωλητές του δρόμου φέρνει πάντα στο νου αγαπημένες καλοκαιρινές αναμνήσεις για μικρούς και μεγάλους. Το καλαμπόκι, το τιμάμε εξίσου και στην κουζίνα μας καθώς πρόκειται για μία από τις πιο εύκολες πρώτες ύλες για γρήγορο μαγείρεμα. Μαγειρεύεται όλο το χρόνο, τόσο βραστό όσο και ψητό και έχει μεγάλη διατροφική αξία.
Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή με καλαμπόκι;

Πηγές

https://www.britannica.com/plant/corn-plant
https://blog.nationalgeographic.org/2009/03/23/corn-domesticated-from-mexican-wild-grass-8700-years-ago/
http://learn.genetics.utah.edu/content/selection/corn/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Μάρτιος 3, 2022
vacancy-hiring-Twitter

Αναζήτηση Προϊσταμένου Τμήματος Εξυπηρέτησης Β. Ελλάδος

Περιγραφή & Σκοπός Θέσης Συντονισμός και οργάνωση της ομάδας εξυπηρέτησης πελατών για την έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση και παρακολούθηση των παραγγελιών – από την λήψη της παραγγελίας έως και την παράδοση στον πελάτη- καθώς και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών […]
Ιανουάριος 17, 2022
HALVATZIS_Mixed_Salads_SocMed-08

Νέες Σαλάτες στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή»

 Κάνουμε το επόμενο βήμα. Συνεπής με την αποστολή και το όραμά μας. Να φέρουμε την καινοτομία στην υγιεινή διατροφή και να την κάνουμε εύκολα προσβάσιμη στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Μετά από τις επενδύσεις μας σε κτηριακές εγκαταστάσεις, σε R&D, σε […]
Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *