Το αγγούρι είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα, με πολλές τονωτικές, αντιοξειδωτικές, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, χάρη στο συνδυασμό βιταμινών C και B1, ιχνοστοιχείων, σακχάρων και καροτενίων που περιέχει. Επίσης, η φλούδα του αγγουριού, χάρη στις βιταμίνες της, ευνοεί το δέρμα. Tο αγγούρι ως τρόφιμο δρα κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών πόνων και κατά της υπέρτασης. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης. Καλό είναι να καταναλώνουμε πιπεριές σε διάφορα χρώματα, όπως και λαχανικά σε διάφορα χρώματα γενικότερα. Η καυτερή πιπεριά, λόγω της ουσίας καψαϊκίνης που περιέχει, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, εμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους. Eίναι διουρητικό, δροσιστικό, καθώς και υπακτικό (σε μεγάλη ποσότητα).Τα θρεπτικά αυτά συστατικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, τα εξανθήματα, το ξηρό δέρμα και από διάφορες άλλες παθήσεις λόγω της εκτεθειμένης στον ήλιο επιδερμίδα. Ντομάτα, η οποία είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο,σπανάκι το οποίο είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, Β και C, όπως επίσης και λουτεΐνης και κουερσετίνης. Λεμόνια, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, κατσαρό λάχανο, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καρότο πλούσιο σε β-καροτίνη.
Δηλαδή:
Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Η φύση, ούσα ιδιαιτέρως σοφή, φρόντισε τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μην ξεχνάτε τη σημασία της ποικιλίας.
Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια θωράκισής του σώματός σας με αντιοξειδωτικά αποτελεί και το πράσινο τσάι. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών μπορεί να συνεισφέρει και αυτή στην προστασία έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.
Επιλέξτε κρύο πράσινο τσάι, που περιέχει διπλάσια ποσότητα κατεχινών, σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι. Να θυμάστε, ότι τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο και το τσάι, εξασφαλίζουν, ταυτόχρονα με την αντιοξειδωτική σας θωράκιση, τη σωστή ενυδάτωσή σας.
Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις διατροφικές συνήθειες. Εάν καταφέρετε να εφοδιάσετε το σώμα σας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά, σίγουρα θα το προστατεύσετε σημαντικά από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Η περιεκτικότητα λαχανικών σε % νερού :
Λαχανικό |
%Νερό |
Παντζάρι |
87.3 |
Κολοκύθα |
91.6 |
Καρότο |
88.2 |
Κουνουπίδι |
91.0 |
Μπρόκολο |
89.1 |
Ντομάτα |
93.5 |
Αγγούρι |
95.1 |
Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/4892-antiokseidotika-kai-kalokairi