Untitled-1200x675
Kαλοκαιρινά φρούτα με Ροδάκινο Ημαθίας και πόσο ζωντάνια δίνει στον οργανισμό μας
Σεπτέμβριος 5, 2018
Untitled-1200x675
Συνεργασία Χαλβατζής Μακεδονική με την ιστοσελίδα του ΣΕΦ Δημήτρη Σκαρμούτσου
Σεπτέμβριος 18, 2018

Η υπερδιατροφική διάσταση του παντζαριού

rghsdths

Το παντζάρι, τόσο η ρίζα όσο και τα φύλλα του πάντα αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Πέρα όμως από την διατροφή μας, η ρίζα των τεύτλων παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ιατρικά για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των πυρετών, της δυσκοιλιότητας και των δερματικών προβλημάτων.

Το παντζάρι είναι μια καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος (φυσικό φολικό οξύ). Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα, βεταϊνη, μαγνήσιο και άλλα αντιοξειδωτικά (κυρίως βήτα-κυανίνη).

Οι πιο πρόσφατοι ισχυρισμοί υποδηλώνουν ότι τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αύξηση της απόδοσης και στην πρόληψη της άνοιας.

Αληθεύουν πραγματικά αυτά τα στοιχεία; Η Βρετανική Διαιτητική Ένωση (BDA) εξέτασε εάν οι ισχυρισμοί για τα οφέλη του παντζαριού στην υγεία μας υποστηρίζονται και από αποδεικτικά στοιχεία. Είναι πραγματικά το παντζάρι υπερτροφή;
Μπορεί το παντζάρι να μειώσει την αρτηριακή πίεση;
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα. Κατά την κατανάλωσή του, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σώμα μας μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε νιτρικό οξείδιο, ένα χημικό που πιστεύεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μια καλά διεξαγόμενη ανασκόπηση των τρεχουσών στοιχείων από το 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός τεύτλων συνδέεται με μια μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μακροχρόνιες δοκιμές και σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου πριν μπορέσουμε να πούμε ότι τα τεύτλα είναι κλινικά χρήσιμα.

Βοηθά η κατανάλωση παντζαριού στην αθλητική μας απόδοσή μας;
Μια ακόμα καλά τεκμηριωμένη έρευνα του 2013 εξέτασε αν ο χυμός του παντζαριού [συνδεσμο στο αρθρο) συνδέεται με τη βελτιωμένη απόδοση στις αθλητικές μας δραστηριότητες. Η έρευνα έδειξε ότι άτομα που ασκούνται σε μικρό βαθμό είχαν πράγματι κάποια ήπια βελτίωση επίδοσης από την κατανάλωση χυμού τεύτλων. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι υπήρξε ελάχιστη επίδραση στους ελίτ αθλητές.
Μπορεί το παντζάρι να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας;

Μελέτη του 2010 έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλή σε χυμό παντζαριού μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, αυτή ήταν μια σύντομη μελέτη με αρκετούς περιορισμούς και ως εκ τούτου δεν παρέχει ισχυρή απόδειξη ότι μια δίαιτα υψηλή σε νιτρικά άλατα βοηθά τη γνωστική λειτουργία. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια μελέτη του 2014 εξέτασε τις επιπτώσεις του χυμού τεύτλων στους ποδηλάτες, οι οποίοι κυκλοφορούσαν σε ένα θάλαμο σχεδιασμένο να μιμείται τις επιπτώσεις σχετικά υψηλού υψομέτρου (2.500 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ποδηλάτες που έδωσαν το χυμό είχαν μια μέτρια αλλά σημαντική αύξηση όσον αφορά τις βαθμολογίες χρονικών δοκιμών τους, κατά μέσο όρο υπήρξε βελτίωση 16 δευτερολέπτων.

Η ετυμηγορία του διαιτολόγου για τα παντζάρια

Ο Alison Hornby, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της BDA, λέει: «Τα παντζάρια και ο χυμός τους, μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σέλινο, είναι πολύ χρήσιμα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς η περιεκτικότητά τους σε νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Η συχνή άθληση και η μείωση της ποσότητας αλατιού στη διατροφή σας και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης βασικές στρατηγικές για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση».

Πηγή : www.nhs.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]
Ιανουάριος 20, 2021
1200x480-Blog-Food-Trend

Τα Food Trends της νέας χρονιάς

Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αποφασίζονται οι νέες διατροφικές τάσεις, συναρτήσει πάντα των αναγκών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το […]
Ιανουάριος 18, 2021
AGROKIPOS 1200x480-Blog-VRAVEIO

Με 2 χρυσά αστέρια το Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το International Taste Institute των Βρυξελών

Μία νέα διάκριση προστίθεται στη Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ H Χαλβατζής ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την βράβευση με 2 Αστέρια του προϊόντος Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (International Taste Institute) των Βρυξελλών. Η πολύχρονη συντονισμένη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *