1200x675
Μέτρα Προστασίας ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ
Απρίλιος 1, 2020
1200
Η νέα σοδειά παντζάρι είναι ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ έτοιμη!
Απρίλιος 30, 2020

Γιατι η φρουτοσαλάτα είναι το καλύτερο σνακ για την καθημερινή σας διατροφή.

resize

Ακόμα και όσοι αντιμετωπίζετε τα φρούτα, με μετριοπάθεια και δισταγμό, δεν θα μπορούσατε ποτέ να πείτε όχι σε μια φρέσκια, δροσερή και πολύχρωμη φρουτοσαλάτα! Η πλούσια γεύση τους, τα μεθυστικά τους αρώματα, η βελουδένια τους υφή, η τεράστια ποικιλία συνδυασμών και χρωμάτων, τις καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του Μαρτίου και γενικότερα, της  Άνοιξης.

Τα φρούτα αποτελούνται από υδατάνθρακες και μας προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Η διαφορά των φρούτων από τα λαχανικά είναι ότι τα λαχανικά αποτελούνται και από μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Και οι δύο αυτές ομάδες τροφίμων προάγουν την υγεία καθώς τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν αποτελούν σύμμαχο για το ανοσοποιητικό σύστημα, ασπίδα έναντι πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Ένα φρούτο κατά μέσο όρο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες, ενώ 1 φλιτζάνι ωμών λαχανικών ή 1/2 φλιτζάνι βραστών λαχανικών αποδίδει περίπου 28 θερμίδες.

Όταν λέμε 1 φρούτο εννοούμε για παράδειγμα 1 μικρό μήλο (120 γρ.) ή 1 μικρό πορτοκάλι (195 γρ.) ή 1 μικρή μπανάνα (120 γρ.) ή 4 μικρά βερίκοκα (140 γρ.) ή 1 λεπτή φέτα καρπούζι ή 1 λεπτή φέτα πεπόνι ή 12 κεράσια ή 1 μέτριο ροδάκινο (180 γρ.) ή 1 μικρό νεκταρίνι (150 γρ.) ή 2 σύκα ή 2 δαμάσκηνα. Στην κατηγορία των φρούτων ανήκουν και τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα (αλλά να μην περιέχουν έξτρα ζάχαρη). Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο φυσικός χυμός φρούτων, όπου 1 ποτήρι φυσικός χυμός (240 ml) ισοδυναμεί με 2 φρούτα.

 

Καλό είναι να επιλέγετε ποικιλία φρούτων καθημερινά στη διατροφή σας και να μην επιλέγετε μόνο ένα συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό, έτσι ώστε να καλύπτετε ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Επίσης, προτιμάτε φρούτα εποχής, τα οποία πλένετε πολύ καλά.

 

Επιπλέον, προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με τη φλούδα τους γιατί εκεί βρίσκονται οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Βέβαια, αν κάποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) και βρίσκεται σε έξαρση συστήνεται να μην καταναλώνει φρούτα με τη φλούδα τους.

 

Αναφέραμε ότι πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, αλλά ποια είναι η ποσότητα η οποία συστήνεται, σύμφωνα με τις συστάσεις καλό θα είναι να καταναλώνουμε 2-4 φρούτα καθημερινά (ή 1-2 ποτήρια φυσικό χυμό) και 3-5 φλιτζάνια ωμά λαχανικά (ή 1,5-2,5 φλιτζάνια βραστά λαχανικά). Οι ποσότητες είναι διαφορετικές για το κάθε άτομο, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του, δηλαδή ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου.

 

Τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό ενδιάμεσο γεύμα (σνακ) είτε με τη μορφή φρέσκων φρούτων ή χυμού ή αποξηραμένων φρούτων. Μας παρέχουν άμεσα ενέργεια και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά ώστε να αποδίδουμε καλύτερα στην ημέρα μας και να διαχειριζόμαστε την αίσθηση της πείνας, μέχρι να ακολουθήσει το κυρίως γεύμα.

Το «ωράριο» της φρουτοσαλάτας

Προς αποφυγή παρανοήσεων, ο Α. Μοράλες συνιστά να τρώγονται τα ξινά (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανάδες, μούρα και γκρέιπφρουτ) χωρίς συνδυασμούς, και μετά από μισή ώρα ας καταναλώνεται φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων ή ένα κανονικό πρωινό.

Το μεσημέρι καλύτερα είναι τα πρωτεϊνούχα και ελαιογενή φρούτα και καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, φιστίκια αράπικα, σουσάμι, καρύδες, αβοκάντο. Περιέχουν μεταξύ 25 – 30% των πρωτεϊνών και επίσης περιέχουν 8 έως 10 βασικά αμινοξέα.

Τη νύχτα, όπως κάθε στιγμή της ημέρας, είναι ευπρόσδεκτη μια φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων: μπανάνα, παπάγια, μήλο, κεράσι, αχλάδι, ροδάκινο, μάγκο…

 

Επομένως, έχετε πάντα μαζί σας στη δουλειά ή στη βόλτα σας κάποιο φρούτο για επιλογή ως σνακ για να καταπολεμήσει την πείνα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Ιούλιος 23, 2021
23_07_21 - agrokipos

Ορθή Γεωργική Πρακτική: Η σύγχρονη «Βίβλος» του Παραγωγού

Ο  Αγρόκηπος Χαλβατζή, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που πρεσβεύει, έχει θέσει ως βασικό άξονα της στρατηγικής της τη διάθεση στην αγορά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζει την εφαρμογή των μεθόδων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά την παραγωγή, […]
Ιανουάριος 20, 2021
1200x480-Blog-Food-Trend

Τα Food Trends της νέας χρονιάς

Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αποφασίζονται οι νέες διατροφικές τάσεις, συναρτήσει πάντα των αναγκών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το […]
Ιανουάριος 18, 2021
AGROKIPOS 1200x480-Blog-VRAVEIO

Με 2 χρυσά αστέρια το Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το International Taste Institute των Βρυξελών

Μία νέα διάκριση προστίθεται στη Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ H Χαλβατζής ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ με υπερηφάνεια ανακοινώνει την βράβευση με 2 Αστέρια του προϊόντος Παντζάρι στον Ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζή» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (International Taste Institute) των Βρυξελλών. Η πολύχρονη συντονισμένη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *