Να μαγειρέψουμε τα λαχανικά στον ατμό ή βραστά;
December 3, 2016

Το λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια και διαβήτη

Αγρόκηπος Χαλβατζή

Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη “φάρμακο” της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετκό για την υγεία μας.
Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, άντριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Ενίσχυση της αντοχής
Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστες 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας τη γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για τη βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοδείδιο του αζώτου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Merry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμό παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές για την υψηλή πίεση ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος με το σάλιο σε νιτρώδες άλας.

Μείωση της χοληστερίνης
Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερίνη.
Δείτε περισσότερα: Παντζάρια στον ατμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


June 1, 2017
478809909

Φρούτα και Λαχανικά Ιουνίου

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που «σνομπάρουμε» τα λαχανικά με ρίζες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να απολαύσουμε τα ζουμερά και δροσιστικά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, που επιπλέον, κάνουν καλό στην υγεία μας. Όσο πιο ζεστός γίνεται […]
May 22, 2017
bigstock-Chef-Cooking-3008613dfgsdg

Κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε λαχανικά!

Τα λαχανικά, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της διατροφής μας, έχουν τη δική τους τεχνική στον τρόπο μαγειρεύονται ώστε να μην αλλοιώνονται οι βιταμίνες, η γεύση τους και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Τις περισσότερες φορές κόβονται λανθασμένα, μαγειρεύονται σε […]
April 27, 2017
27d7e1bf8a2ff1beebfefb48a93c0980

Μάιος! Τα Φρούτα και τα λαχανικά της εποχής

Είναι πολύ σημαντικό και για την τσέπη σας αλλά και για την υγεία σας να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής. Ποιος ο λόγος να φάτε ψεύτικο καρπούζι τον Μάρτη όταν υπάρχουν ζουμερά πορτοκάλια; Και ποιος ο λόγος να ταΐσετε τα […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *