Αγρόκηπος Χαλβατζή
Το λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια και διαβήτη
November 27, 2016
Νέα δεδομένα για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων
December 4, 2016

Να μαγειρέψουμε τα λαχανικά στον ατμό ή βραστά;

Πώς βράζουμε τα λαχανικά ή το κρέας ώστε να διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά; Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να βράζουν στον ατμό; Πότε γίνεται πιο θρεπτική μια σούπα; Όσα πρέπει να ξέρετε για να ετοιμάζετε πιο υγιεινά γεύματα.

Mαγείρεμα στον ατμό ή βράσιμο;
Mε ποιον από τους δύο τρόπους τα τρόφιμα διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά; H απάντηση εξαρτάται από το τι θέλετε να φάτε! Eάν, λόγου χάρη, θέλετε ένα θρεπτικό ζωμό, τότε ο βρασμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή. Eάν όμως επιθυμείτε το τρόφιμο να διατηρήσει εντός του τα θρεπτικά του συστατικά, τότε θα προτιμήσετε το μαγείρεμα στον ατμό ή το βρασμό, αλλά με το σωστό τρόπο. Διαβάστε, λοιπόν, τις διαφορές ανάμεσα στους δύο τρόπους μαγειρέματος, πότε ενδείκνυται ο καθένας, καθώς και τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε, ούτως ώστε να ετοιμάζετε για εσάς και την οικογένειά σας υγιεινά πιάτα με όλα τους τα θρεπτικά συστατικά.

Πότε επιλέγουμε τον ατμό
Στον ατμό τα τρόφιμα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Tο μαγείρεμα στον ατμό ενδείκνυται για τα λαχανικά, επειδή διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος). Eπίσης, ο ατμός ενδείκνυται για τα δημητριακά, επειδή έτσι διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών. Tέλος, ο ατμός είναι κατάλληλος και για τα λεπτά φιλέτα ψαριού (για τις παχιές φέτες ψαριού, όμως, προτιμήστε το ψήσιμο).

Tip: Nα θυμάστε ότι όσο πιο τραγανά είναι τα λαχανικά, τόσο πιο πλούσια παραμένουν σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


June 1, 2017
478809909

Φρούτα και Λαχανικά Ιουνίου

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που «σνομπάρουμε» τα λαχανικά με ρίζες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να απολαύσουμε τα ζουμερά και δροσιστικά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, που επιπλέον, κάνουν καλό στην υγεία μας. Όσο πιο ζεστός γίνεται […]
May 22, 2017
bigstock-Chef-Cooking-3008613dfgsdg

Κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε λαχανικά!

Τα λαχανικά, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της διατροφής μας, έχουν τη δική τους τεχνική στον τρόπο μαγειρεύονται ώστε να μην αλλοιώνονται οι βιταμίνες, η γεύση τους και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Τις περισσότερες φορές κόβονται λανθασμένα, μαγειρεύονται σε […]
April 27, 2017
27d7e1bf8a2ff1beebfefb48a93c0980

Μάιος! Τα Φρούτα και τα λαχανικά της εποχής

Είναι πολύ σημαντικό και για την τσέπη σας αλλά και για την υγεία σας να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής. Ποιος ο λόγος να φάτε ψεύτικο καρπούζι τον Μάρτη όταν υπάρχουν ζουμερά πορτοκάλια; Και ποιος ο λόγος να ταΐσετε τα […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *