Αγρόκηπος Χαλβατζή
Το λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια και διαβήτη
Νοέμβριος 27, 2016
Νέα δεδομένα για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων
Δεκέμβριος 4, 2016

Να μαγειρέψουμε τα λαχανικά στον ατμό ή βραστά;

Πώς βράζουμε τα λαχανικά ή το κρέας ώστε να διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά; Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να βράζουν στον ατμό; Πότε γίνεται πιο θρεπτική μια σούπα; Όσα πρέπει να ξέρετε για να ετοιμάζετε πιο υγιεινά γεύματα.

Mαγείρεμα στον ατμό ή βράσιμο;
Mε ποιον από τους δύο τρόπους τα τρόφιμα διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά; H απάντηση εξαρτάται από το τι θέλετε να φάτε! Eάν, λόγου χάρη, θέλετε ένα θρεπτικό ζωμό, τότε ο βρασμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή. Eάν όμως επιθυμείτε το τρόφιμο να διατηρήσει εντός του τα θρεπτικά του συστατικά, τότε θα προτιμήσετε το μαγείρεμα στον ατμό ή το βρασμό, αλλά με το σωστό τρόπο. Διαβάστε, λοιπόν, τις διαφορές ανάμεσα στους δύο τρόπους μαγειρέματος, πότε ενδείκνυται ο καθένας, καθώς και τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε, ούτως ώστε να ετοιμάζετε για εσάς και την οικογένειά σας υγιεινά πιάτα με όλα τους τα θρεπτικά συστατικά.

Πότε επιλέγουμε τον ατμό
Στον ατμό τα τρόφιμα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Tο μαγείρεμα στον ατμό ενδείκνυται για τα λαχανικά, επειδή διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος). Eπίσης, ο ατμός ενδείκνυται για τα δημητριακά, επειδή έτσι διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών. Tέλος, ο ατμός είναι κατάλληλος και για τα λεπτά φιλέτα ψαριού (για τις παχιές φέτες ψαριού, όμως, προτιμήστε το ψήσιμο).

Tip: Nα θυμάστε ότι όσο πιο τραγανά είναι τα λαχανικά, τόσο πιο πλούσια παραμένουν σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα άρθρα από το blog μας


Αύγουστος 6, 2020
woman in kitchen-1200X480

Τα καλοκαιρινά φρούτα στην διατροφή μας

1.Τηγανητά αυγά Για να τηγανίσουμε αυγό με λίγο λάδι και μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιούμε ένα μικρό, καλό αντικολλητικό τηγάνι. Το βάζουμε στη φωτιά μαζί με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί και κουνάμε το τηγάνι να απλώσει. Σπάμε το αυγό […]
Ιούλιος 14, 2020
3f8ed34eb3fb698f83fa568bae277f488813c1b4

Τα καλοκαιρινά φρούτα στην διατροφή μας

Τα φρούτα αποτελούν ίσως το καλύτερο σνακ του καλοκαιριού. Η μεγάλη θρεπτική τους αξία, οι λιγοστές τους θερμίδες και η πολύτιμη συνεισφορά τους στην υγεία μας, τους δίνει το πλεονέκτημα να μπορούν να καταναλώνονται όλο τον χρόνο. Τα φρούτα είναι […]
Ιούνιος 10, 2020
resize

Βιολόγικά παντζάρια Αγρόκηπος Χαλβατζή

Τα παντζάρια είναι ένα λαχανικό με μεγάλη διατροφική αξία , πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και C . Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο χαλκός […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με * Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *